Regels rondom hoverboards: hoe zit het?

Kinderen zijn dol op hoverboards. Het is dan ook een geweldig apparaat die gemakkelijk te besturen is. Wel moet er voorzichtig mee worden omgegaan. Helaas weten ouders niet altijd precies wat de regels rondom het apparaat zijn, zo stelt Veilig Verkeer Nederland vast. Daardoor vinden er regelmatig ongelukken plaats. Dit hoeft niet te gebeuren. Hoe zit het precies met de veiligheidsregels rondom hoverboards?

Onderzoek door Veilig Verkeer Nederland

1 op de 5 Nederlandse gezinnen heeft een hoverboard. Veilig Verkeer Nederland onderzocht de kennis van Nederlandse ouders over hoverboards, skates, heelys en spacescooters. Ze gingen daarbij een vragenlijst af. Deze kennis blijkt helaas tekort te schieten. Zo weet niet iedereen dat je met een hoverboard niet de openbare weg op mag. De wieltjes van het vervoermiddel zijn namelijk te wiebelig en te kwetsbaar. Zodoende is het niet verstandig om op de openbare weg te rijden. Bij waveboards, skateboards, skates en spacescooters is dit trouwens wel toegestaan.

Gebruik de juiste bescherming

Daarnaast kopen ouders niet altijd de juiste bescherming voor hun kinderen wanneer het hoverboard gebruikt wordt. Dit terwijl vallen pijnlijke verwondingen kan oplopen. Gebruik dus altijd goede bescherming, zoals kniebeschermers en een helm!