Moet je een helm dragen op een hoverboard?

Hoverboard met helmEen vraag die we steeds vaker binnen krijgen gaat over het dragen van een helm en andere beschermende kleding zoals kniebeschermers en elleboog beschermers. Met name bezorgde ouders willen graag weten of het verplicht is om een helm te dragen en of het sterk aan te raden is of dat de zorgen die ze maken juist onterecht is. In dit artikel zullen wij antwoord geven op de vraag of er een helm gedraagt dient te worden.

Wel of geen helm

Laten we dit artikel beginnen met te kijken naar wat de Nederlandse wetgeving over de mini segway zegt. Het rijden hier op is volkomen legaal en in de wet staat nergens beschreven dat hier een helm op gedragen dient te worden. Personal transporters gaan niet harder dan 20 kilometer per uur. Er hoeft pas een helm gedragen te worden op gemotoriseerde voertuigen met een snelheid die harder kunnen dan 30 kilometer per uur. Draag je geen helm tijdens het rijden dan hoef je je dus geen zorgen te maken om hier een boete voor te krijgen.

Nu we weten dat het bij de wet niet verboden is, is het een vrije keuze of je kiest voor een helm en andere beschermende kleding. Wel kunnen wij hier een advies over geven. Wie normaal rijdt en een hoverboard puur gebruikt om van A naar B te rijden zou prima zonder een helm en beschermende kleding kunnen rijden.  Wel moet er altijd opgelet worden want hoe voorzichtig jij zelf ook rijdt, je hebt altijd te maken met andere bestuurders die ook ongelukken kunnen veroorzaken.

Wie trucs wilt gaan doen op een airwheel kan wellicht wel beter een helm en beschermers dragen. Het stunten op een airwheel kan vergeleken worden met skateboarden. Bij het skaten wordt er altijd beschermende maatregelen genomen om ernstige verwondingen te voorkomen bij een eventuele val.

Conclusie

Bij de wet staat het niet beschreven of je een helm moet dragen, je kunt hier dus geen boete voor krijgen. Het blijft een eigen keuze waar jij voor kiest, maar maak wel een verstandige keuze je kunt beter te voorzichtig zijn dan onnodig risico’s te nemen als je gaat stunten op een board.