Hoe voorkom je een ongeval met een hoverboard?

Uit onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is gebleken dat ongeveer 7 procent van de hoverboard gebruikers wel eens een ongeval heeft gekregen met het vervoermiddel. Met name de elektrische eenwielers zijn weinig stabiel. Slechts een klein percentage van de gebruikers hiervan, ongeveer 20 procent, bleek er nog nooit mee te zijn gevallen. Hoe kun je een val met een hoverboard voorkomen?

Ongevallen bij kinderen

In 2016 kregen ruim 1300 mensen een ongeval met een hoverboard. Ze moesten na een botsing of lelijke val bijvoorbeeld naar de spoedeisende hulp. De meeste personen liepen een fractuur op, bijvoorbeeld aan de hand of pols. Met name kinderen lopen een verhoogd risico om te vallen met hoverboards. Sterker nog, bij ruim de helft van de ongevallen met letsel met een hoverboard is een kind in de leeftijd van 10 tot 14 jaar betrokken!

Rij verstandig

Toch zijn er een aantal manieren waarop je een ongeval kunt voorkomen. Zo kun je het beste niet al te snel rijden. Stapvoets rijden is misschien een beetje saai, maar wel zo veilig. Bovendien mogen gebruikers in België die stapvoets rijden zich op het voetpad begeven. Rijd je sneller, dan is dit niet toegestaan. In dat geval mag je met een maximale snelheid van 18 kilometer per uur rijden. Let op: dit geldt alleen voor België. In Nederland en Luxemburg mogen hoverboard gebruikers niet meer op de openbare weg rijden. Voer ten tweede geen gekke fratsen uit met je hoverboard. Ga bijvoorbeeld niet extra hard rijden of stoer doen. Het vervoermiddel is namelijk weinig stabiel, dus je ligt zo op de grond!