Dekking en schade met hoverboards: waar moet je op letten?

Met een hoverboard mag je niet zomaar de openbare weg op. Het rijden is alleen toegestaan op eigen terrein. Dit heeft te maken met het feit dat hoverboards geen zitplaats en stuur hebben. Daardoor zijn ze als voertuigen voor de openbare weg niet goedgekeurd. Ongeveer 1 op de 5 Nederlandse gezinnen heeft een hoverboard. Niet iedereen is even goed verzekerd. Dit terwijl veel verzekeraars dekking bieden bij schade dat veroorzaakt is door hoverboards. Hoe zit dit?

Alleen dekking bij kinderspeelgoed

Volgens artikel 185 van de Wegenverkeerswet is de bestuurder van een gemotirseerd voertuig altijd voor minstens 50 procent verantwoordelijk voor de schade met een fietser of voetganger, oftewel de zwakkere verkeersdeelnemer. Opvallend genoeg blijkt de dekking voor hoverboards alleen te gelden wanneer de apparaten gekwalificeerd worden als ‘kinderspeelgoed’. Daarbij mag een bepaalde snelheid niet overschreven worden. Je mag maximaal 6 tot 20 kilometer per uur rijden met een hoverboard.

Maximum snelheid hoverboards per verzekeraar

De maximumsnelheid verschilt trouwens per verzekeraar. Bij FBTO en United Insurance is dit 10 kilometer per uur. Overschrijd je deze maximum snelheid en vindt er een ongeluk plaats, dan is de kans groot dat er geen dekking is. Dergelijke schade boven de 16 kilometer uur wordt alleen gedekt bij ZLM en Univé. Zij kunnen de schadeclaim echter ook afwijzen als blijkt dat een volwassene het hoverboard heeft bestuurt.

Bij deze verzekeringen is de maximum snelheid met het hoverboard 16 kilometer per uur:

– ANWB
– ABN AMRO
– Achmea
– Centraal Beheer
– Ditzo
– Delta Lloyd
– EAG Assuradeuren
– Interpolis
– InShared
– Klaverblad
– Unigarant