Brand door hoverboard: hoe voorkom je dit en wat is de oorzaak ?

Er komen in de media regelmatig horrorverhalen voorbij over ontploffende hoverboards. Huizen die in de brand vliegen, mensen die brandwonden oplopen… Wat is de oorzaak van de ontploffende hoverboards, hoe kun voorkomen dat jouw hoverboard in de fik vliegt en waar moet je op letten bij de aankoop van een hoverboard?

Brand hoverboard

Oorzaak ontploffende hoverboards

De meeste branden ontstaan tijdens het opladen van de hoverboard. Een hoverboard heeft lithium-ion-batterijen. Deze batterijen kunnen niet tegen overladen. De oplader van een hoverboard heeft om deze reden een mechanisme dat ervoor zorgt dat het laadproces automatisch stopt wanneer gedetecteerd wordt dat de batterij volledig is opgeladen. Maar het komt voor dat dit mechanisme niet (meer) goed werkt. Als de hoverboard volledig is opgeladen, maar nog wel aan de lader ligt én dit mechanisme niet goed werkt, ontstaat er dus brandgevaar.

Onderzoek veiligheid hoverboards

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tussen maart 2017 en juni 2017 vier meldingen gekregen over branden die zijn veroorzaakt door hoverboards die in de fik vlogen. Om deze reden, en de grote hoeveelheid mensen die door een ongeval met een hoverboard met letsel bij de Spoedeisende Hulp (SEH) terechtkwamen, heeft de NVWA toen besloten een onderzoek te doen naar de veiligheid van hoverboards. Er wordt onderzocht aan welke technische eisen hoverboards moeten voldoen om brand te voorkomen. Vervolgens gaat de NVWA controleren of de hoverboards op de Nederlandse markt aan deze eisen voldoen. Naar verwachting wordt het onderzoek eind dit jaar afgerond.

Brandend hoverboard voorkomen

Om te voorkomen dat je hoverboard in de brand vliegt, raden wij aan voorzichtig om te gaan met je hoverboard. De kans op beschadiging van de accu is dan een stuk kleiner, en de kans op letsel natuurlijk ook. Daarnaast is het erg belangrijk om erop te letten dat je de stekker uit het stopcontact haalt als je hoverboard volledig is opgeladen. Laad je hoverboard dus nooit ’s nachts of als je niet thuis bent op. Door de stekker op tijd uit het stopcontact te halen voorkom je ook nog eens sluipverbruik; energie die onnodig verbruikt wordt doordat de stekker nog in het stopcontact zit. Door apparaten en opladers direct uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt of ze opgeladen zijn, kun je dus flink besparen op de energierekening. Kies je daarnaast ook voor energie vergelijken en het voordeligste energiecontract? Dan kun je met de totale besparing gemakkelijk een nieuwe hoverboard kopen die aan de veiligheidseisen van de NVWA voldoet!

Veilig hoverboard kopen

Koop een hoverboard van goede kwaliteit, dan is het risico op brand een stuk kleiner. Via onze prijsvergelijker kun je de hoverboards uit alle betrouwbare webshops met elkaar vergelijken. Hierdoor ben je altijd verzekerd van de beste kwaliteit. Daarnaast raden wij je aan om reviews te lezen, zodat je weet wat de ervaring is van mensen die het product al aangeschaft hebben. Dit kan helpen bij het maken van de juiste keuze.